Włoska kawiarka


Kawiarka została wynaleziona we Włoszech w 1933 roku i niedługo później stała się bardzo popularnym urządzeniem nie tylko w Italii, ale i na całym świecie. Sekretem jej sukcesu jest łatwość obsługi oraz wyjątkowy smak zaparzonej w niej kawy.

Kawiarka zyskała swoją popularność,  także dzięki cenie. Nie każdego stać, aby kupić sobie do domu ekspres ciśnieniowy. Kawiarka nie jest drogim urządzeniem, a kawa z niej otrzymana jest porównywalna do tej z ekspresu. Kawiarka jest więc doskonałą alternatywą do ekspresu.

Każda kawiarka składa się z 3 części: dolnego zbiornika na wodę z zaworem bezpieczeństwa, lejka z sitkiem na zmieloną kawę oraz górnego zbiornika na gotową, gorącą kawę.



5.jpg



Przygotowanie kawy jest bardzo proste i rozpoczyna się od wlania wody do dolnego zbiornika. Następnie na nim umieszczamy lejek z sitkiem, do którego wsypujemy zmieloną kawę. Kawiarkę ustawiamy na kuchence i czekamy, aż w górnym zbiorniku pojawi się kawa. Może to potrwać 4 – 7 minut. Kawa jest gotowa :)

kawiarka-parzenie-kawy.jpg

Na rynku dostępne są kawiarki o różnych pojemnościach. Należy pamiętać, że kawa z niej jest mocna i aromatyczna. Producenci na opakowaniach najczęściej podają ile filiżanek espresso można wykonać w kawiarce. Jeśli lubimy pić kawę w kubku powinniśmy zakupić kawiarkę na 3-4 filiżanki espresso, lub mniejszą i dolewać sobie gorącej wody.


06-italian-coffee-bubbling-up.jpg




Aby być pewnym, że kupujesz szczelną, niekoniecznie drogą, ale solidnie wykonaną kawiarkę, pamiętaj że najlepiej kupić ja w sklepie zajmującym się sprzedażą kawy i akcesorów do niej.

Smacznego!